Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

2000 Guineas

2000 Guineas

Eduard Němeček rozebírá první klasický dostih v Británii, který se odběhne dnes v Newmarketu.

Rozbor Eduarda Němečka

16:40 – Newmarket

Qipco 2000 Guineas Stakes (Gr.1, 1600 m, 492 000 £)

V Newmarketu dnes bude odstartován první ostrovní klasický dostih letošní sezóny. Před necelými pěti měsíci jsem se pokoušel odhadovat, kdo bude mít v tomto dostihu dobré šance uspět. A nyní, necelých 24 hodin před startem, zjišťuji, že k žádným zásadním změnám nedošlo. Startovní pole je nadále rozděleno na 3 skupiny. V první jsou nadále tři favoriti a největší změnou je zde posílení pozice Native Traila. Následuje druhý sled, kde zůstala řada koní, kteří loni prokázali výbornou výkonnost. A pak je tu největší skupina “outsiderů”, z nichž se ale jistě najde někdo, kdo překvapí. Pojďme si tedy představit jednotlivé účastníky.

Native Trail přezimoval jako favorit a jako jediný z trojice koní s nejnižšími kurzy se letos ukázal na dráze. A předvedl výborný výkon. S přehledem vyhrál Craven Stakes (G3, 1400 m) v Newmarketu a rozšířil tak počet svých vítězství na pět a zůstává nadále neporažen. A byl to především suverénní způsob, jakým se vypořádal se soupeři, který upevnil jeho pozici na čele sázkového trhu.

Coroebus je podle dosažených výsledků i podle jezdeckého obsazení pravděpodobně druhou šancí Godolphinu. Loňskou jedinou porážku mu připravil Royal Patronage v září v Newmarketu (G2,1600 m), kdy však teprve sbíral zkušenosti a neměl úplně šťastný průběh. V letošním roce ještě nevyběhl, trenér Appleby se však netají spokojeností s jeho přípravou, během níž absolvoval i ostrý galop v Newmarketu ve stejný den, kdy Native Trail vyhrál Craven Stakes.

Luxembourg stejně jako Native Trail v loňském roce také neokusil hořkost porážky a i když v prvních startech působil poněkud nezrale, jeho říjnové vítězství v Doncasteru ve Vertem Futurity Trophy Stakes (G1, 1600m) bylo velmi působivé. Start v nohách letos nemá, ale stejně jako Appleby i  O'Brien vyjadřuje s přípravou obou svých koní velkou spokojenost.

Perfect Power je kůň s neuvěřitelným zrychlením, které prokázal už loni při svých dvou G1 vítězstvích. Letos absolvoval jeden start, kdy si jistě poradil s pěticí kvalitních soupeřů v rychle odběhnutých Greenham Stakes (G1, 1400 m) v Newbury. Zatímco u některých jeho soupeřů může být prodloužení distance ku prospěchu, u tohoto koně je 1600 m možná už za hranou. Pokud však metry navíc zvládne a pokud se dostane ke startu v klidu,  má určitě dobré šance. Realizační tým se však musí vypořádat s jeho nervozitou, která ho provázela cestou na start při posledních dvou vystoupeních. V jeho sedle bude znovu Christophe Soumillon.

Point Lonsdale je druhou šancí Aidana O'Briena. Kurz tohoto koně dnes klesl poté, co bylo oznámeno, že v jeho sedle bude Frankie Dettori. V dobré paměti jsou zřejmě dvě jeho vítězství v sedle O'Brienových klisen v klasikách v loňském roce. Point Lonsdale jde na start bez letošního přípravného dostihu, v loňském roce vyhrál v prvních čtyřech startech (včetně G3 a G2) a naposledy skončil druhý, 3,5 délky za vítězným Native Trailem v National Stakes (G1, 1400 m) v září v Curragh.

Dubawi Legend je koněm, o němž jeho trenér Hugo Palmer prohlásil, že je nejlepší ze všech, které kdy připravoval.  V loňském roce vyhrál úvodní start, pak v pozici favorita skončil třetí na festivalu v Yorku a druhý v Dewhurst, 2 délky za Native Trailem. Neuspěl pouze v Del Mar v Breederś Cup Juvenile Turf, kde skončil po nepovedém průběhu až desátý. Trenér si velmi pochvaluje jeho přezimování, a i když jde na start bez přípravného dostihu, realizační tým má velká očekávání.

Checkandchallenge je koněm, který v posledních dnech vzbudil velké diskuse, poté co o něm uznávaný trenér John Gosden prohlásil, že jde o outsidera s největší šancí na úspěch. Kůň zatím vyběhl jen dvakrát. Po těsném vítězství v Maiden na konci listopadu ve Wolverhamptonu se představil i podruhé na AW povrchu v polovině dubna v Newcastlu, kde si velmi působivě, pouze pod rukama svého jezdce, poradil se slušnou konkurencí v Listed na 1600 m. Jeho kurz klesl z původních 33:1 na současných 14:1. Ještě nikdy neběžel na trávě a účast v klasice je obrovským skokem vpřed, ale jak je vidět, názor Johna Gosdena, který mimochodem letos žádného koně v první klasice nemá, je brán velmi vážně.

Eydon svěřenec Rogera Variana je jediným koněm (kromě největšího outsidera), kterého jsme letos měli možnost vidět už dvakrát. A obzvlášť jeho druhé vystoupení bylo velmi povedené. Poprvé na trávě předvedl pěkný výkon v polovině dubna v Newmarketu ve Felden Stakes (L, 1800 m), které s přehledem proměnil v první životní vítězství.

Royal Patronage v loňském roce upoutal ofenzívní taktikou a třemi výhrami v řadě, z nichž zejména ta v Yorku v Acomb Stakes z pozice největšího outsidera 25:1, byla velmi působivá. Velmi zajímavý byl i jeho úspěšný souboj s Coroebusem v Newmarketu, kde prokázal obrovskou bojovnost. Hodně se od něj čekalo i ve Vertem Futurity Stakes v Doncasteru, kde zkusil svoji obvyklou taktiku, ale poměrně rychle z podstatného dění vycouval, nejspíše vinou zranění. Od té doby nestartoval.

Light Infantry je ve dvou letech neporažený, když po snadné výhře v září mezi nováčky zamířil do Newbury, kde za sebou v G2 nechal celkem slušnou konkurenci. Letos nestartoval. Talent jistě má, na dobré umístění by ale potřeboval velký progres.

Boundless Ocean je koněm, jehož výsledky ani rating velkou pozornost nevzbuzují a i když při posledním startu dokázal zvítězit, bylo to pouze v Maiden v Leopardstownu. Za pozornost však stojí, že ho připravuje trenér Jim Bolger obhajující loňské vítězství.

Lusail ve dvou letech startoval 6x a získal čtyři vítězství. Dvakrát vyhrál G2 na 1200 m v kvalitní konkurenci (v Newmarketu a Yorku). Letos vyběhl jednou v Greenham Stakes v Newbury. Nepodal špatný výkon, když skončil druhý, 1,5 délky za Perfect Power. Míle však pravděpodobně nebude jeho parketa, více se dá od něj očekávat na kratších tratích.

Berkshire Shadow začal dvouletou kariéru velmi slibně, když po vítězství v Maiden v Newbury vyhrál Coventry Stakes (G2) v Ascotu a následně byl druhý za Angel Blue v Goodwoodu. V srpnu však neobstál v roli favorita v Yorku a naposledy byl čtvrtý 4,5 délky za Native Trailem v Dewhurst. Letos nestartoval. Míle v Newmarketu pro něj nejspíš bude příliš velké sousto.

Tacarib Bay má zajímavý původ, ve dvou letech vyhrál Maiden v Haydocku a umístil se ve slušné společnosti v G3 v Newbury. V polovině dubna byl druhý v Listed v Newmarketu. Na nejlepší nejspíš stačit nebude.

The Wizard Of Eye – loni po červencovém vítězství v Newbury mezi nováčky zamířil do lepší společnosti, zkoušel štěstí ve Francii, v únoru skončil sedmý v Rijádu v Saudi Derby a naposledy pátý před dvěma týdny v rychle odběhnutých Greenham Stakes, 3 délky za vítězným Perfect Power. Trojciferný kurz napovídá, že dobré umístění by bylo velkým překvapením.

STARTOVNÍ LISTINA 

Verdikt

Loňské formy i letošní start jednoznačně favorizují NATIVE TRAILa, zejména jeho schopnost v klidu cválat v koních a postupně zrychlovat v průběhu dostihu na zvlněné dráze v Newmarketu je obdivuhodná. Pokud ho bude chtít někdo z ostatních porazit, bude muset podat vynikající výkon. Vzhledem k absenci letošního startu se těžko odhaduje současná výkonnost Coroebuse a Luxembourga. Myslím, že oba dva budou profitovat z prodloužení distance v průběhu sezóny. Prostor pro překvapení je jistě velký a jsem moc zvědav, jestli se vyplní prognóza Johna Gosdena nebo jestli se prosadí svěřenec některého z renomovaných ostrovních trenérů (Varian, Palmer, Bolger) anebo jestli opět zaúčinkuje faktor Dettori. Z pohledu sázkaře je kurz favorita prakticky nehratelný a to ostatní je docela loterie. Tak hodně štěstí.

Native Trail - foto Petra Mikesková