Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

PLEMENÍCI 2024

PLEMENÍCI 2024

Začíná připouštěcí sezóna 2024. Představme si jednotlivé plemeníky, kteří by letos měli působit v našem chovu.

Seznam plemeníků působících v ČR v roce 2024

 

AMICO FRITZ (GER) nar. 2006

Fasliyev (USA) - Arctic Appeal (IRE) (Ahonoora (GB))

Začal běhat od tří let ve Francii, na black type scéně se prosadil jako čtyřletý, kdy ve Fontainebleau vyhrál Listed na 1100 metrů. Další jeho velké triumfy přišly v Německu, kde vyhrál Benazet Rennen (Gr.3, 1200 m), Silberne Peitsche (Gr.3, 1300 m) i největší německý sprint Goldene Peitsche (Gr.2, 1200 m) v Baden Badenu. Dvakrát se zúčastnil i Golden Jubilee (Gr.1, 1200 m) na Royal Ascotu, kde získal páté a šesté místo.

Otec je syn Nureyeva Fasliyev. Ten po úspěšné kariéře ve dvou letech, kdy vyhrál Phoenix Stakes (Gr.1) v Leopardstownu a Prix Morny (Gr.1) v Deauville a stal se tak evropským šampiónem dvouletých pro rok 1999, zamířil do chovu. V něm byl dle očekávání především otcem raných a rychlých koní. Carry On Katie vyhrála Cheveley Park Stakes (Gr.1), mezi dvouletými byli úspěšní i druhý z Racing Post Trophy City Leader a druhá z Prix Morny Much Faster. Asi nejtřídovějším potomkem byl specialista na 1000 metrů Chineur, který vyhrál na Royal Ascotu King Stand Stakes, které tehdy ještě měly status Gr.2.

Matka Arctic Appeal běhala začátkem devadesátých let v Británii sprinty, kde sice jednou obdržela rating 94 lb, většinou se ale její handicap pohyboval něco nad 80 lb. V chovu dala kromě Amico Fritze dvakrát druhou v německých Gr.3 na míli Arlecchinu a Arlekinadu, která v chovu uspěla vítězkou German 1000 Guineas Ajaxanou.

Amico Fritz debutoval v chovu v roce 2013 v Gestüt Harzburg. V německém chovu orientovaném více na vytrvaleckou produkci však nedostal příležitost. V roce 2017 působil ve francouzském hřebčíně Haras d'Emyl. Z jeho mála potomků z těchto působení se u nás blýskl „Zimní královnou“ Love Connection, která byla zvolena nejlepší dvouletou klisnou v roce 2017 a již dala loňskou vítězku Pražského zimního favorita Lowe Wole. V roce 2018 začal působit v Hřebčíně Napajedla a hned v prvním ročníku Zamica, který jako dvouletý vyhrál Pražského zimního favorita a ve třech letech Velkou jarní cenu, v níž dominoval o 4 délky. Byl také druhý v Memoriálu Václava Michala a Starohájském kritériu, bohužel se v létě vážně zranil. Čtyřikrát vyhrál Sir Amico. V letech 2020 a 2021 dostal malou příležitost, po přechodu do Střelic však byl opět plně využit.

Letos působí ve stáji Belcred, Brno – Líšeň s připouštěcím poplatkem 15.000 Kč.

Hodnocení: Plemeník s velmi dobrou dostihovou třídou, který v zahraničí nebyl výrazně využit, přesto měl u nás jedničkovou vítězku. V prvním domácím ročníku dal výborného Zamica, který byl výborný již ve dvou letech a pak s převahou vyhrál velmi dobře obsazenou Velkou jarní cenu.

PŮVOD

Amico Fritz – foto Magda Hamříková

 

DURANTE ALIGHIERI (GB) nar. 2008

Galileo (IRE) - Puce (GB) (Darshaan (GB))

Jeho kariéra moc oslnivá není. V Británii absolvoval tři starty a ten poslední na vytrvalecké distanci jako tříletý vyhrál. Byl to ale jen handicap class 5 a za to dostal rating 75 lb, což by nestačilo ani na naši špičku.

Původ má ale dobrý. Jeho otcem je Galileo, suverénně nejlepší evropský plemeník Galileo minulých let. Dal celou řadu vynikajících koní na čele s fenomenálním Frankelem a neméně byl úspěšný jako mateřský otec.

Matka Puce vyhrála Listed na 2400 metrů v Ascotu. Také její potomci se uplatňovali na vytrvaleckých distancích. Pongee vyhrála ve čtyřech letech Lancashire Oaks (Gr.2) a byla druhá v Yorkshire Oaks (Gr.1). Lion Sands vyhrál před odchodem do Dubaje Listed v Newmarketu. V chovu se nejlépe uplatnila a dcera Platonic, bába vítězky Irish Oaks Chicquity a světoběžnice Magic Wand, která loni vyhrála Gr.1 v Austrálii, ale v celé řadě velkých dostihů brala druhé místo, naposledy v letošním Pegasus World Cupu Turf. Možná proto byl Durante Alighieri prodán jako roček za 475.000 liber.

Durante Alighieri byl do chovu zařazen v roce 2013 v Hřebčíně Napajedla. Další roky střídal působení v Chotouni u Václava Luky s působením v Pičíně Rabbitu Trhový Štěpánov. Respekt byl třetí v St Legeru, Daralala v Ceně prezidenta republiky a její bratr Decameron druhý v Karlovarské dvojnásobné míli. Řada potomků se uplatnila již ve dvou letech. Třeba syn dvojkové vítězky Golden Sound Golden Alighieri vyhrál Simsonovu cenu.

Letos bude působit v Trhových Svinech u Tomáše Kaleny, kde bude připouštět za 12.000 korun.

Hodnocení: Ačkoli má velmi dobrý původ, třída na dráze mu viditelně chybí. Dal několik slušných koní, většinou z jedničkových matek. Byli mezi nimi vytrvalci, ale i koně, kteří se uplatniia již ve dvou letech.

PŮVOD

 

EAGLE TOP (GB) nar. 2011

Pivotal (GB) - Gull Wing (IRE) (In The Wings (GB))

Jako tříletý vyhrál na Royal Ascotu King Edvard VII Stakes (Gr.2), více se proslavil o rok později, kdy v King George VI And Queen Elizabeth Stakes (Gr.1) svým úderným finišem jen těsně nestačil na Postponeda, který od té doby vládnul na distancích 2400 metrů.

Otec Pivotal vyhrál jako tříletý Nunthorpe Stakes na 1000 metrů. Jeho potomstvo se ale uplatnilo na všech distancích. Je veleúspěšný plemeník, který dal řadu výborných koní a víc jak 30 Gr.1 vítězů. Jsou mezi nimi vynikající sprinteři Killachy, Regal Parade a Maarek, mílař Excelent Art, vítěz Dubai World Cupu African Story nebo výborní středotraťaři Farh a Addeybb. Jeho dcerou je i vítězka Epsom Oaks Sariska. Je také otcem výborných plemeníků, jímž vévodí Siyouni, který dal nejlépe hodnoceného tříletka sezóny 2021 St Mark’s Basiku, vítěze Prix de l’Arc de Triomphe Sottsasse nebo výborného mílaře Paddingtona. Kyllachy zas výborné sprintery Sole Power, Twilight Son nebo Krypton Factor.

Matka Gull Wing je polosestrou vítězky Oaks Sarisky. Dcera vítěze Breeders' Cup Turf In The Wings běhala na vytrvaleckých tratích a dokázala uspět na Listed scéně. V chovu dala ještě úspěšné Eagle Topovi sourozence. The Lark vyhrála Gr.2 na 2900 metrů a byla třetí v Oaks, pro Wings Of Desire byl vrchol kariéry start v King George VI and Queen Elizabeth Stakes, v němž stejně jako Eagle Top skončil druhý.

Eagle Top začal působit v chovu v roce 2017 v Británii za 3.000 liber, výraznější příležitost ale nedostal, když z tamního působení je zajímavý jen vítěz bumperu Bolton. Od roku 2018 začal působit Eagle Top v Hřebčíně Střelice, kde dostal výraznou příležitost, často i od zahraničních majitelů. I loni s přehledem připustil nejvíc klisen. V prvním ročníku měl výborného Gaspariniho, který vyhrál Slovenské derby, český a Slovenský St Leger a ve čtyřech letech byl druhý ve Velké ceně Slovenska. V Maďarsku na jedničkové scéně uspěl Surprise Of Easter, který běhá na ttartích do míle. Loni byla třetí v St Legeru Carrera, Eagle Babe těsně prohrála Cenu Nory Jeane. Nadějně se ukázal dvouletý Maxmilián, který o 7 délek vyhrál Pražského zimního favorita.

V Hřebčíně Střelice letos připouští za 26.000 korun.

Hodnocení: U nás je to plemeník s asi nejlepší kariérou a vynikajícím původem. Také dostává velmi dobrou příležitost a pravidelně vede tabulku s největším počtem připuštěných klisen. Hned v prvním ročníku dal výborného vytrvalce, loni měl také jedničkovou vytrvalkyni, která dozrávala později. Dokáže ale dát i dobré kratší koně a loni měl na dráze i velmi dobrého dvouletka.

PŮVOD

 

Eagle Top – foto Magda Hamříková

 

ESKERKHAN (IRE) nar. 2012

Elnadim(USA) z Ask Carol(IRE) (Foxhound(USA))

Kariéru zahájil v Rusku, kde vyhrál debut jako dvouletý, později tam patřil mezi vytrvaleckou špičku. K nám přišel jako pětiletý a vyhrál Velkou cenu českého turfu a Cenu prezidenta republiky. Další rok byl čtvrtý ve Velké ceně Slovenska, po níž se odmlčel a další rok již na svou výkonnost nenavázal. Při dvou startech v německých Listed se neprosadil.

Otec Elnadim, syn vynikajícího plemeníka Danzinga, byl koncem devadesátých let výborným sprinterem, když vyhrál July Cup (Gr.1) v Newmarketu. Také v chovu se prezentuje jako otec sprinterů, když dal několik koní úspěšných v Gr.3.

Matka Ask Carol běhala v Irsku. Začala běhat ve třech letech a její distanční rozptyl byl velký. Jediné vítězství získala distanci na 1400 metrů, největším úspěchem bylo druhé místo v Listed na 2300 metrů, ale zvládala bez problémů i 3200 metrů. Eskerkhan byl její nejlepší potomek, když druhý Classical Art dosáhl jen na rating 76 lb a slabých 117 lb na proutěnkách. Její matka Escape Path běhala koncem osmdesátých let a neměla dobrou výkonnost. Dala však Gr.3 vítěze na 1400 metrů Sergeyeva i několik vítězů na překážkách.

Eskerkhan začal připouštět loni v centru Darhorse v Krbčicích, kde působí i letos za 10.000 Kč.

Hodnocení: Jeho výkonnost v Rusku lze těžko porovnat, u nás byl přední vytrvalec. Na black type scéně však neuspěl, což by mělo být pro plemeníka zásadní. Má také zvláštní původ. Přestože on sám byl vytrvalec, otec byl sprinter, jehož potomci se uplatnili především na sprinterských tratích, a matka zvládala od 1400 do 3200 metrů.

PŮVOD

 

Eskerkhan  - foto Pavla Pechmanová

 

FAIRLYPI (IRE) nar. 2004

Pivotal(GB)-Fairly Grey(FR) (Linamix(FR))

Vyběhl jednou jako tříletý na francouzské provincii a byl desátý.

Otec Pivotal vyhrál jako tříletý Nunthorpe Stakes na 1000 metrů. Jeho potomstvo se ale uplatnilo na všech distancích. Je veleúspěšný plemeník, který dal řadu výborných koní a víc jak 30 Gr.1 vítězů. Jsou mezi nimi vynikající sprinteři Killachy, Regal Parade a Maarek, mílař Excelent Art, vítěz Dubai World Cupu African Story nebo výborní středotraťaři Farh a Addeybb. Jeho dcerou je i vítězka Epsom Oaks Sariska. Je také otcem výborných plemeníků, jímž vévodí Siyouni, který dal nejlépe hodnoceného tříletka sezóny 2021 St Mark’s Basiku, vítěze Prix de l’Arc de Triomphe Sottsasse nebo výborného mílaře Paddingtona. Kyllachy zas výborné sprintery Sole Power, Twilight Son nebo Krypton Factor. Je otcem Eagle Topa.

Matka Fairly Grey běhala ve Francii. Ve dvou letech byla druhá v Gr.3 na 1600 metrů, jako tříletá se věnovala spíš sprintům, také na blyck type úrovni a byla třetí v Gr.3 na 1200 metrů. V chovu dala ještě dvojnásobné Gr.3 vítěze Graphite a Fairy Ransoma, Listed vítěze ve Francii a druhého v Hollywood Derby (Gr.1), později překážkového plemeníka.

Fairlypi začal působit v chovu v roce 2008 v Hřebčíně Napajedla, později v Maďarsku, Polsku a na Slovensku, aby se opět vrátil do našeho chovu. V Prvním ročníku měl vítězku Oaks Merlyp a druhou z Velké ceny českého turfu a Velké dubnové ceny Airfare. Další rok dal slovenskou odchovankyni Purple Rose, která vyhrála ve Slušovicích Cenu zimní královny. Později měl na Slovensku Trixi, která vyhrála Velkou májovou cenu, byla druhá v Jarnej cene kobýl a třetí ve Slovenském Oaks. Loni v Bratislavě vyhrála Blue River Cenu Whiskey a byla druhá v Jarnej cene kobýl. V Maďarsku dal vítězku Imperiál Díj Bíborhajnal.

Působí v Doubravech u Vítězslava Vandy za 12.000 Kč.

Hodnocení: Jediný negativní start na dráze, ale dobrý původ. V působení v našem regionu dal několik jedničkových koní, což platilo i o loňské sezóně.

PŮVOD

 

FATRA LUC nar.2020

Mikhail Glinka (IRE) - Fatra Line (Dara Monarch (GB))

Ve dvou a letech vyběhl celkem sedmkrát a dokázal se jen umístit třetí v pardubickém bumperu.

Otec Mikhail Glinka byl ve dvou letech druhý v Criterium de Sait-Cloud (Gr.1, 2000 m), jako tříletý vyhrál Queen Vase (Gr.3, 3200 m) na Royal Ascotu, o rok později Gr.2 na 2400 metrů v Dubai a již v českém tréninku Gr.3 na 2000 metrů v Baden Badenu. V českém chovu dal několik jedničkových koní, ale celkově je působení spíš zklamáním.

Matka Fatra Line je polosestrou vítěze slovenské Velké jarní Funny Valentina. Sama vyhrála jedničkovou míli pro klisny a byla druhá v jarní ceně klisen. V chovu dala vítěze na rovině i na překážkách, ale jen čtvrté kategorie.

Fatra Luc začíná letos působit v Hřebčíně Vlachovice, jeho připouštěcí poplatek není znám.

Hodnocení: Zařazením do chovu hřebce s tak špatnou kariérou a slabým původem nedává smysl. Zřejmě připustí jen klisny majitele.

PŮVOD

 

FIRE OF THE SUN (FR) nar. 2019

Areion (GER) – Morera (IRE) (Echo Of Light (GB))

Patřil mezi lepší německé dvouletky již ve dvou letech, kdy byl druhý v Grosser Preis des Porsche Zentrum Düsseldorf - BBAG Auktionsrennen. Nejlepších výkonů dosáhl o rok později, kdy vyhrál Grosser Preis der Landeshauptstadt Dresden (Gr.3) na 1400 metrů. Na míli byl druhý v italské Velké jarní (Gr.2) a třetí v Oettingen Rennen (Gr.2). Za třetí místo v Class 1 v Longchamp získal francouzský rating 45 kg.

Otec Areion byl výborným německým sprinterem, když vyhrál Goldene Peitsche (Gr.2), a dvakrát Holsten-Trophy (Gr.3). Šampiónem německých plemeníků byl v letech 2010 a 2013. Dvouletý Alson Criterium International (Gr.1), mezi Gr.2 vítěze patří Palace Prince, úspěšný v Badener Mile, německá klasická vítězka Kali, Itabo nebo vítěz Gran Criteria v Miláně.

V rodině nalezneme vítěze Prix Ganay 1994 Vert Amande, třetího z Prix de l’Arc de Triomphe. Prabába Rose Bonbon dala matku fenomenální Danedream, vítězky Prix de l’Arc de Triomphe a King George VI and Queen Elizabeth Szakes. Matka Morera je polosestrou tří black type koní. Saratoga Black vyhrál Gr.3 v Itálii, kde byl o krk třetí v italském derby a o ½ délky třetí v Gran Premio di Milano (Gr.1). Warder vyhrál v Itálii Listed na 2000 metrů, Minotauros byl třetí v německém Listed, ve Francii však měl rating maximálně 39 kg. Morera byla ve dvou letech pátá v italských Listed, ve Francii však měla rating jen 32 kg. Fire Of Sun je její jediný běhající potomek.

Působit v chovu začíná letos v Krabčicích v centru DAR Horse za 18.000 Kč.

Hodnocení: Výkonnost měl na black type úrovni, i když o něco horší než další syn Areiona v našem chovu Limario. V rodině můžeme najít také několik výborných koní, takže vyzkoušet v chovu si zaslouží.

PŮVOD

Fire Of The Sun - foto Pavla Pechmanová

 

CHARDONNEY TCHEQUE (FR) nar. 2008

One Cool Cat (USA)-Genevale (FR) (Unfuwain (USA))

Ve dvou letech vyhrál Gerschův Memoriál a Cenu zimního favorita. V dalších letech patřil mezi naše nejlepší mílaře. Vyhrál Velkou jarní a v Miláně Premio Marchese Gius. Ippolito Fassati (Listed) na 1800 metrů. V Itálii vyhrál celkem šestkrát. U nás vyhrál čtyřikrát Velkou květnovou, dvakrát Tattersalls Mile a Českomoravskou cenu, na Slovensku Bratislavskú míľu. Kariéru ukončil v osmi letech.

Otec One Cool Cat byl úspěšný především ve dvou letech, kdy v Irsku vyhrál dva Gr.1. Ve třech letech byl třetí v Nunthorpe Stakes (Gr.1) na 1000 metrů. Dal několik grupových koní úspěšných především na krátkých distancí, ale v chovu spíš zklamal a od roku 2010 začal působit v Jižní Koreji.

Matka Genevale dala jeho polobratra Shamalgana, který u nás vyhrál Cenu zimního favorita, Velkou dubnovou a Velkou cenu Prahy. Úspěšný byl především v zahraničí. V Itálii vyhrál Premio Vittorio Di Capua (Gr.1) a byl druhý v Premio Roma (Gr.1), v Německu vyhrál Oettingen-Rennen (Gr.2) a ve Francii byl třetí v Poule D'Essai Des Poulains (Gr.1) a druhý v Grand Prix De Maisons-Laffitte (Gr.2). Působil u nás v chovu, ale nejlepší potomky dal při působení ve Francii. Byla mezi nimi vítězka Preis der Diana - German Oaks (Gr.1) Toskana Belle.

Chardonney Tcheque debutoval v chovu v roce 2017 v Hřebčíně Napajedla, kde působil tři sezóny. V roce 2020 byl využíván jako plemeník pro teplokrevný chov v Tlumačově. V roce 2021 připouštěl v Hřebčíně Střelice, kde dostal 17 klisen. Další rok se přestěhoval do Hřebčína Měník, kde nefdostává výraznou příležitost. V prvním ročníku měl syna jedničkové vítězky French Quebec French Chardonnay, který byl osmý ve Velké jarní ceně, později čtyřikrát vyhrál na překážkách. Ralph byl druhý v Ceně zimního favorita.

Připouští v Hřebčíně Měník, připouštěcí popletek není znám.

Hodnocení: Podával dobré výkony již od dvou let, později se uplatnil na distancích od 1400 do 1800 metrů, kde držel vysokou výkonnost do 8 let. Ve třech letech vyhrál Listed. Z působení v Napajedlých měl dva solidní potomky, letos se na dráze objeví dvouletí z působení ve Střelicích. Ze současného působení asi chov výrazně neovlivní.

PŮVOD

 

 

LIMARIO (GB) nar. 2010

Areion (GER) – Limaga (GB) (Lagunas (GB))

Ve dvou letech vyhrál největší dostih pro dvouleté v Německu Preis der Winterfavoriten (Gr.3). Další Gr.3 úspěch přidal o rok později na 2000 metrů v Hannoveru. U nás byl krátce v tréninku v roce 2014, kdy jako čtyřletý lehce vyhrál Velkou cenu Prahy. V Dubaji vyhrál handicap s ratingem 110 lb, za což dostal 113 lb a byl pátý v Gr.3.

Otec Areion je německý sprinter, který ve třech letech vyhrál největší domácí sprint Goldene Peitsche v Baden Badenu a Gr.3 na derby mítinku v Hamburku. V Hamburku zopakoval úspěch i v pěti letech. V chovu dal vítěze Criterium International (Gr.1) Alsona. Na Gr.2 dosáhlo šest potomků. Mezi nimi je vítěz Badener Mile Palace Prince, německá klasická vítězka Kali, Itabo porazil loni Royal Youmzaina na 2200 metrů v Baden Badenu, Rubaiyat vyhrál Gran Criterium v Miláně.

Matka Limaga dala ještě dva blyck type koně. Le Roi vyhrál dva Gr.3 vytrvalecké handicapy v Autrálii. Limatus jako syn Law Society slavil úspěchy dokonce na ultravytrvaleckých tratích. Vyhrál Listed v Neměcku i ve Francii.

Limario začal působit v chovu ve Starém Městě u Uherského Hradiště v roce 2019. První rok stihl připustit jen 3 klisny, další roky 13, 17, 7 a loni byl s 19 klisnami druhý nejvytíženější plemeník. Mezi nimi byly vítězky jedničkových dostihů na Slovensku Mooreen, Diana Rosensturm, Literalia, Trixi, Criostal a Fantazia Mia, velmi úspěšná steeplerka Delight My Firea na překážkách taktéž úspěšná Sisi Merble. Z jejích potomků se zatím ukázaly na dráze dcery Literalie a Fantazia Mii, které patřili mezi trojici loni vyběhnuvších dvouletých, kteří se všichni umístili v trojkových dostizích, Limária jeden vyhrála a byla čtvrtá v Ceně Masise. Z trojice prvního ročníku vyhrál Stratovarius ve dvou letech, byl čtvrtý v Simsonově ceně, pátý v Ceně zimního favorita a loni přidal dvě výhry ve Slušovicích.  Celestine vyhrála debut, byla čtvrtá v Ceně zimnej kráľovnej a loni už si vyhrála proutěnky.

Letos bude působit ve Starém Městě u Uherského Hradiště za 15.000 Kč.

Hodnocení: Na dráze měl dobrou výkonnost a uspěl již ve dvou letech, když vyhrál v největším dostihu pro dvouleté v Německu a v Gr.3 dokázal uspět i později. I původ vypadá dobře. Většina ze šesti potomků na dráze se ukázala již ve dvou letech, tři se neztratili ani mezi špičkou dvouletých.

PŮVOD

 

Limario – foto: Romana Nevěřilová

 

MIKESH (IRE) nar. 2009

Majestic Missile (IRE) - Avena Satina (IRE) (Polish Precedent (USA))

Patřil mezi naše přední sprintery. Vyhrál Svatováclavskou cenu i s nejvyšší váhou Gomba Handicap. Druhý byl v EJC Sprint, třetí v Cena Ministerstva podohospodárstva a rozvoja vidieka. Uplatnil se také na německé black type scéně, kde byl druhý v Hoppegartener Fliegerpreis (Listed) a dvakrát třetí v Hoppegartener Sprint-Cupu (Listed). Třetí byl i v Premio Cancelli (Listed) v Itálii.

Jeho otec Majestic Missile vyhrál Gr.3 na 1000 metrů ve Francii a byl třetí v Nunthorpe Stakes (Gr.1). V chovu dal několik Listed vítězů.

Matka Avena Sativa běhala na vytrvaleckých tratích a proutěných překážkách, nijak velkou třídu ale neměla. Kvalitu najdeme až u prabáby, která dala vítěze Irish St Legeru Arctic Owl.

Mikesh začal působit v chovu v roce 2018 u Josefa Pšurného v Uherském Ostrohu. Ze šestice vyběhnuvších potomků se dvojice loňských dvouletých dokázala umístit. Starší potomci neukázali vůbec nic.

Působí u Josefa Pšurného v Uherském Ostrohu, připouštěcí poplatek není znám.

Hodnocení: Jedničkový sprinter, který dokázal uspět i na black type scéně. Na straně matky ale tolik kvality není. Ze šestice vyběhnuvších potomků se dvojice loňských dvouletých dokázala umístit. Starší potomci neukázali vůbec nic.

PŮVOD

 

Mikesh

 

MIKHAIL GLINKA (IRE) nar. 2007

Galileo (IRE) - Lady Karr (GB) (Mark Of Esteem (IRE))

Jako dvouletý byl druhý v Criterium de Sait-Cloud (Gr.1, 2000 m), v dalších letech se specializoval na vytrvalecké dostihy. Jako tříletý vyhrál Queen Vase (Gr.3, 3200 m) na Royal Ascotu, o rok později Gr.2 na 2400 metrů v Dubai a již v českém tréninku Gr.3 na 2000 metrů v Baden Badenu.

Otec Galileo vládl evropským plemeníkům řadu let. Je výborným otcem plemeníků i jako mateřský otec. Každý rok dával několik šampiónů včetně fenomenálního Frankela. New Approach, Ruler Of The World, Australia a Serpentine vyhráli Derby v Epsomu, Waldgeist Prix de l’Arc de Triomphe Walgeist, Magical vyhrála sedm Gr.1.

Matka Lady Karr na dráze nezářila, když vyhrála jen maiden na 2400 metrů a nejvyšší rating vlastnila 65 lb. Je ale polosestrou Derby vítěze Sir Percyho. Dala i u nás známého Chicago, který v Británii na rovinách vlastnil rating 102 lb a ukázal se i v několika lepších dostizích přes proutky než se jim začal plně věnovat v našem tréninku, kde vyhrál Křišťálový pohár a Gran Corsa Siepi di Milano.

Mikhail Glinka začal připouštět v roce 2014 v hřebčíně Darhorse v Krabčicích, kde zpočátku dostal slušnou příležitost, ale loni připustil jen čtyři klisny. Slivka z jeho prvního ročníku patřila mezi nejlepší tříleté klisny na Slovensku, kde vyhrála Cenu Arvy a Cenu trojročných kobýl, později se velmi dobře uplatnila na překážkách. Bolthorn byl čtvrtý ve Slovenském derby i St Legeru a ve čtyřech letech vyhrál v Bratislavě Zlatý pohár. Syn klasické vítězky Brittany Big Ben byl pátý v Ceně zimního favorita a Velké jarní ceně a v derby předzkoušce Velké červnové se umístil třetí. V Polsku na jedničkové scéně uspěla dcera Zimní královny Magmy Magadi.

Mikhail Glinka letos připouští v hřebčíně Darhorse v Krabčicích za 20.000 Kč.

Hodnocení: Na dráze měl velmi dobrou výkonnost, když dokázal vyhrát Gr.2. Je synem legendárního Galilea a i na mateřské straně jsou úspěšní koně. Jeho potomstvo se prosazuje na vytrvaleckých tratích, kde někteří měli jedničkovou výkonnost. Přesto nedokázal využít příležitost, která mu byla dána.

PŮVOD

Mikhail Glinka - foto Pavla Pechmanová

 

NAGANO GOLD (GB) nar. 2014

Sixties Icon(GB)-Never Enough(GER) (Monsun(GER))

Začal běhat ve dvou letech, kdy byl sedmý v Ceně Zimního favorita. Ve třech letech vyhrál již z kraje sezóny, ale největší úspěch přišel, když lehce vyhrál St Leger. Další jeho kariéra se odvíjela v zahraničí, kde se specializoval na distanci 2400 metrů. Ve čtyřech letech vyhrál Listed ve Vichy a byl čtvrtý v Grand Prix de Deauville (Gr.2) a Prix Du Conseil De Paris (Gr.2). V pěti letech vyhrál Listed v Longchamp a na Royal Ascotu byl druhý v Hardwicke Stakes (Gr.2). Třetí byl v Grand Prix de Deauville (Gr.2). V šesti lelech jen těsně nedosáhl na vítězství v Grand Prix de Saint-Cloud (Gr.1), byl třetí v „Arc“ předzkoušce Prix Foy (Gr.2) a vyhrál Wielkou Warszawskou. V sedmi letech přešel na supervytrvalecké distance a byl druhý v Listed na 3000 metrů v Deauville. V mezinárodním hodnocení dosáhl na 116 lb, ve Francii na rating 52,5 kg.

Otec Sixties Icon je synem Galilea. Vyhrál britský St Leger (Gr.1), jinak běhal především na distanci 2400 metrů. Vyhrál Gr.2 v Newmarketu ve čtyřech letech a trojici Gr.3 v pěti. I jeho potomstvo se uplatňovalo na vytrvaleckých tratích. Díky tomu, že jako plemeník pendloval mezi Británií a Argentinou, trojice potomků vyhrála Gr.1 v Argentině a trojice koní vyhrála Gr.2 v Austrálii, Argentině a USA. Až Gr.3 vítěze má z Irska a Británie. Na ostrovech dal i několik slušných překážkových koní. Přestože Nagano Gold je jen Listed vítěz, dosáhl z jeho potomků nevyšší Racing Post Rating.

Matka Never Enough nestartovala. Polosestra byla druhá v Gr.3 v Itálii. Kromě Nagano Golda dala Gr.3 vítěze v Jamra, který byl pátý v Al Maktoum Challenge R3 (Gr.1) v Dubaji.

Nagano Gold začal připouštět v Pičíně Rabbitu Trhový Štěpánov v roce 2022, loni působil v Polsku.

Letos působí u rodiny Vocásků v Němčicích, kde připouští za 25.000 korun.

Hodnocení: Někteří plemeníci v našem chovu mají lepší původ, ale prokázal vysokou třídu na dráze. Stejně jako jeho otec by měl být zdrojem vytrvalosti.

PŮVOD

 

Nagano Gold – foto LukaRacing

 

NIGHT TORNADO(GB) nar. 2017

Night Of Thunder (IRE) – Tornadea (IRE) (Sea The Stars (IRE))

Ve dvou letech vyhrál dva ze tří startů včetně Nagrody Nemana. Ve třech letech patřil od začátku ke špičce klasického ročníku v Polsku. Byl třetí v polské Velké jarní, pátý v derby, vyhrál Nagrodu St Leger a ve Wielke Warszawske prohrál o půl délky s Nagano Goldem, když zbytek pole na ně ztrácel 5 délek. V dalších dvou letech byl jednoznačně nejlepším polským vytrvalcem. Dvakrát vyhrál Wielkou Warszawskou, jednou Nagroda Prezesa Totalizatora Sportowego při derby a přidal i další výhru v St Legeru. Ve Francii vyhrál Listed na 2400 metrů a byl třetí Listed na stejné distanci. Na Turf Gala v Bratislavě ho ve Velké ceně Slovenska porazil o nos český derbysta Opasan.

Otec Night Of Thunder je synem jednoho z nejlepších plemeníků Dubawiho, který připouští za 350.000 liber. Sám vyhrál dva Gr.1 dostihy 2000 Guineas a Locking Stakes, druhý byl v Queen Elizabeth II Stakes a St James’s Palace Stakes. V chovu je především producentem rychlých koní, jímž vévodí čtyřnásobná Gr.1 sprinterka Higfield Princess. Isaac Shelby byla loni druhá v Poule d'Essai des Poulains. Dokázal ale dát i delší koně. Thundering Nights vyhrála Pretty Polly Stakes (Gr.1) na 2000 metrů, Kukeracha vyhrál v Austrálii Queensland Derby (Gr.1) na 2400 metrů a třeba Thunderous po výhře v Dante Stakes běhal úspěšně grupové dostihy na super vytrvaleckých tratích.

Matka Tornadea nikdy neběhala a kromě Night Tornada dala jen jednoho potomka, který na dráze nic neukázal. Je dcerou Derby vítěze Sea The Starse, který do jejího původu přinesl vytrvalost. Její matka Girrouette totiž byla sprinterka, která vyhrála Gr.3 v Irsku a její polosourozenci, kteří se umístili v grupových dostizích, byli maximálně mílaři. V chovu dala čtvrtou z Moyglare Stud Stakes (Gr.1) Muirin, která dala Blackbearda, dvojnásobného Gr.1 vítěze ve dvou letech.

Night Tornado letos začne připouštět v Hřebčíně Střelice za 23.000 korun.

Hodnocení: Ukázal black type výkonnost, ale na plemeníka ne tak vysokou. Původ má však solidní a v hřebčíně jistě dostane příležitost.

PŮVOD

 

Night Tornado - foto Magda Hamříková

 

POP ROCK (JPN) nar. 2001

Helissio (FR) - Pops (JPN) (Sunday Silence (USA))

V Japonsku sice začal běhat už od dvou let, mezi špičkou se prosadil až jako pětiletý, kdy o hlavu prohrál australský Melbourne Cup. Délka hlavy ho dělila i o rok později od vítězství v Japan Cupu. Druhý byl také v Arima Kinen, třetí v další Gr.1 Takarazuka Kinen.

Otec Helissio vyhrál o 5 délek Prix de l'Arc de Triomphe. Získal i Grand Prix de Paris a Prix Ganay. V chovu působil v Japonsku, kde se však výrazně neprosadil. Kromě Pop Rocka dal jen australského Gr.1 vítěze Helenuse. Později přešel do překážkového chovu v Británii.

Matka Pops dala v Japonsku kromě Pop Rocka v Gr.3 umístěnou Speed Riper.

Pop Rock začal působit v chovu v roce 2011 v Hřebčíně Napajedla, od roku 2013 působí u rodiny Vocásků v Němčicích. Jeho nejúspěšnějšími potomky jsou v St Leger u nás i na Slovensku umístění Golden Devil a Montjeu Third, který vyhrál Memoriál prof. Václava Michala a byl druhý v Memoriálu Vlastimila Smolíka. V maďarských Oaks byla druhá Alegorie, Johanka byla pátá v Jarní ceně klisen. Vítězkou Karlovarské dvojnásobné míle se stala Raviella, v Karpatké ceně byl druhý Kalypso Of Gracie. Na překážkách vyhrála Cenu Laty Brandisové Ztracenka, Apas Rocka v ní byla druhá.

Působí u rodiny Vocásků v Němčicích, kde připouští za 30.000 (+DPH) za březí klisnu.

Hodnocení: Asi i díky svojí mohutné postavě dozrával později, pak však patřil v Japonsku na vytrvaleckých tratích k absolutní špičce. Dal několik jedničkových koní na rovinách i překážkách, v poslední době je však využíván jen minimálně.

PŮVOD

 

 Pop Rock

 

POUVOIR ABSOLU (GB) nar. 2005

Sadler's Wells (USA) - Pine Chip (USA) (Nureyev (USA))

Běhal ve Francii na vytrvaleckých distancích, kde se prosadil spíš jako starší. Na distanci 2400 metrů vyhrál třikrát Listed a o nos prohrál Grand Prix de Deauville (Gr.2) s Jukebox Jury. Čtvrtý byl v Prix du Cadran (Gr.1) na 4000 metrů. kde se prosadil jako starší, když vyhrál několik Listed dostihů, ale byl i těsně druhý v Gr.2.

Jeho otec Sadler's Wells vyhrál v roce 1984 Irish 2000 Guineas, Eclipse Stakes a Champion Stakes. Druhý byl ve francouzském derby a King George VI and Queen Elizabeth Stakes. Řadí se mezi nejlepší plemeníky historie. Je otcem nejlepšího současného plemeníka Galilea, otce čtyřech vítězů Epsom Derby a dalších výborných koní.

Matka Pine Chip je pravou sestrou vítěze Prix de l'Arc de Triomphe Peintre Celebre. Startovala jen jednou ve Francii, v chovu dala i třetího z Listed na 2400 metrů Perfect Murder.

Pouvoir Absolu začal působit v roce 2013 v Hřebčíně Napajedla. Vignetta vyhrála Oaks 2022 a byla třetí v St Legeru, Willemine vyhrála Cenu zimní královny a loni byla třetí v Oaks u nás i na Slovensku. Cenu zimní královny vyhrála i Dark Absolu, čtvrtá v Jarní ceně. Výborně si vedli i jeho potomci na překážkách, kde Well Absolut vyhrál Cenu Labe a Del Ray kvalifikaci na Velkou pardubickou. Po ukončení provozu hřebčína Napajedla odešel do Hřebčína Vlachovice, kde loni připustil 16 klisen.

Působí v Hřebčíně Vlachovice, jeho připouštěcí poplatek není znám.

Hodnocení: Na dráze měl black type výkonnost na vytrvaleckých tratích. To by ho předurčovalo spíš pro produkci překážkových koní, ale přestože sám byl spíš pozdní, dal dvě vítězky Ceny zimní královny. Vytrvalecké vlohy ale svým potomkům předává. O tom svědčí vítězka Oaks Vignetta i umístěný ze St Legeru Avignon. Výborně si jeho potomstvo vede i na překážkách, kde má dva vítěze první kategorie.

PŮVOD

 

Pouvoir Absolu

 

ROLANDO (IRE) nar. 2014

Campanologist (USA)  -Rosa Di Brema (ITY) (Lomitas (GB))

Ve dvou letech vyhrál debut v Drážďanech, ve třech letech absolvoval jen dva starty na konci sezóny, kdy vyhrál Class 1 na 1900 metrů v Deauville. Ve čtyřech letech byl druhý v Listed v Deauville a třetí v Gr.3 na míli v Itálii. V pěti letech vyhrál Listed ve Francii na 2000 metrů a ve stejné kategorii byl dvakrát třetí. Nejvyšší francouzský rating měl 47 kg.

Otec Campanologist vyhrál čtyři Gr.1 na distanci 2400 metrů, tři v Německu a jednu v Itálii. Gr.2 vyhrál v Ascotu a v Dubaji, druhý byl v Gold Cupu (Gr.1) v Irsku, čtvrtý byl v Eclipse Stakes (Gr.1). V chovu působil v Gestut Fahrhof, kde v 10 letech uhynul. V chovu dal dva Gr.1 vítěze v Argentině. V Německu vyhrál Oriental Eagle Gr.2 a Deautsches St Leger (Gr.3). Django Freeman byl druhý v německém derby, Langtang vyhrál Preis des Winterfavoriten (Gr.3).

Matka Rosa Di Brema byla druhá v Oaks d’Italia (Gr.1). V chovu dala pátého z německého derby Rogue Runnera, Gr.3 vítězku v Itálii Rosa Del Dubai a dva Listed vítěze. Dcery často také daly black type potomka.

Do chovu byl zařazen v roce 2021 ve Světlicích u Viktora Eichlera, kde postupně připustil 2, 7 a 10 klisen.

Působí ve Světlicích u Viktora Eichlera, kde připouští za 18.000 korun.

Hodnocení: Má solidní, spíš vytrvalecký původ. Měl black type výkonnost, ale vítězství v Listed získal až v pěti letech.

PŮVOD

 

ROSENSTURM (IRE) nar. 2002

Monsun (GER) - Roseate Wood (FR) (Kaldoun(FR))

V našem regionu patřil mezi výborné koně. Jako dvouletý vyhrál jedničku v na říjnovém mítinku v Pardubicích. O rok později doma na Slovensku vyhrál lehce Velků jarnů cenu a o 10 délek Starohájské derby. Pak se však zranil.

Otec Monsun byl druhý v německém derby, vyhrál Aral Pokal (Gr.1) a dvakrát Preis von Europa (Gr.1). Patřil mezi výborné plemeníky a dal celou řadu Gr.1 vítězů, kteří uspěli v největších dostizích i za hranicemi Německa. Manduro vyhrál dvě Gr.1 ve Francii a Prince of Wales’s Stakes v Ascotu, Novellist King George VI and Queen Elizabeth Stakes, Shirroco Breeders‘ Cup Turf a Coronation Cup, Protectionist Melbourne Cup.

Matka Roseate Wood vyhrála v Německu Listed na 1000 metrů a byla druhá v Gr.3 na 1200 metrů. V chovu dala i Rhenuse, třetího v Listed ve Francii na 2000 metrů.

Rosensturm začal působit v chovu v roce 2007 Doubravech u Vítězslava Vandy. Dokázal dát výbornou Venillii, která vyhrála EJC Middle a s velkou převahou Memoriál Josefa Dolejšího ve Varech. Rajči Šimon vyhrála ve dvou letech Karpatskou cenu a na Slovensku patřila mezi špičku tříletých klisen, Lust je vítězkou ceny Pat’s Music. Tři jedničkové dostihy na Slovensku vyhrála Diana Rosensturm. Na překážkách se prosadil Vajgaros, který vyhrál Cenu Jana Kašpara pro pětileté. New Friend byl nejlepším tříletým proutěnkářem roku 2022. Po prvních početných ročnících dal malý počet potomků, ale úspěchy koní jako Venillia o něj opět vzbudily zájem. V roce 2021 dostal 15 klisen, loni jich připustil 10.

Připouští v Doubravech u Vítězslava Vandy za 18.000 Kč.

Hodnocení: V našem regionu měl velmi dobrou výkonnost, kvůli zranění se však nemohl prosadit více. V chovu si vede dobře, když dal několik jedničkových koní na rovinách i překážkách. Měl řadu málo početných ročníků, ale po úspěchu svých potomků dostal opět příležitost.

PŮVOD

 

SHAYWAN (IRE) nar. 2012

Sinndar (IRE) – Shawara (IRE) (Barathea (IRE))

Začal běhat až ve čtyřech letech. Vyhrál dva dvojkové dostihy v Bratislavě a Chuchli na 2000 a 2200 metrů a pak Memoriál Vlastimila Smolíka. Ve Zlatém poháru byl druhý. Po zdravotní pauze se představil ještě dvakrát v pěti letech. V Listed na 3000 metrů v Milánu prohrál o nos s Trip To Rhodosem, v Listed ve Francii pak neuspěl.

Otec Sinndar prohrál těsně jen jednou na úvod klasické sezóny. Ostatních 7 startů vyhrál. Již ve dvou letech si připsal National Stakes (Gr.1) v Curragh, v dalším roce britské i irské derby a Prix de l’Arc de Triomphe. V chovu dal několik velmi dobrých vytrvalců. Youmzain vyhrál Grand Prix de Saint-Cloud, Velkou cenu Evropy a byl třikrát druhý v Prix de l’Arc de Triomphe. Tam byla druhá i sestra Shaywana Shereta, vítězka Irish Oaks. Dal i polosestru jejich matky Shawandu, také vítězku Irish Oaks a Prix Vermeille (Gr.1). Druhá v Prix de Diane byla Rosanara, vítězka Prix Marcel Boussac (Gr.1) ve dvou letech.

Matka Shawara je polosestrou vítězky Irish Oaks Shawandy. Ve třech letech vyběhla jen jednou, ve čtyřech vyhrála Listed na míli v Deauville. V chovu dala sestru Shaywana Sheretu, vítězku Irish Oaks, Prix Vermeille a druhou v Prix de l’Arc de Triomphe. V Listed na vytrvaleckých tratích se umístili Londres i Shazand.

Shaywan byl zařazen do chovu v roce 2019 v areálu stáje Belcredi v Brně-Líšni u Bohuslava Jochmana. Zatím mu vyběhli jen dva potomci ve dvou letech, ale vůbec nic neukázali.

Připouští v areálu stáje Belcredi v Brně-Líšni za 10.000 Kč.

Hodnocení: Na dráze dosáhl na black type v Itálii. Jeho kariéru ovlivnily zdravotní problémy. Původ má ale velmi dobrý. V krvi má hodně vytrvalosti. Běhat ale začal až ve čtyřech letech, což pro plemeníka není ideální. Dvojice jeho potomků nic neukázala, ale běhala jen ve dvou letech.

PŮVOD

 

ZAMICO nar. 2019

Amico Fritz(GER)-Rabbit Zamindar(GB) (Zamindar(USA))

Ve dvou letech vyhrál pražského zimního favorita, loni přidal lehké vítězství ve Velké jarní ceně a byl druhý v Memoriálu Václava Michala a Starohájském kritériu. V létě se vážně zranil.

Otec Amico Fritz začal běhat od tří let ve Francii. Na black type scéně se prosadil až jako čtyřletý, kdy ve Fontainebleau vyhrál Listed na 1100 metrů. Další jeho velké triumfy přišly v Německu, kde vyhrál Benazet Rennen (Gr.3, 1200 m), Silberne Peitsche (Gr.3, 1300 m) i největší německý sprint Goldene Peitsche (Gr.2, 1200 m) v Baden Badenu. Dvakrát se zúčastnil i Golden Jubilee (Gr.1, 1200 m) na Royal Ascotu, kde získal páté a šesté místo. V chovu v Neměcku a Francii nedostal velkou příležitost, ale u nás dal vítězku Ceny zimní královny Love Connection. Zamico je z jeho prvního ročníku z českého působení.

Matka Rabbit Zamindar patřila k naší špičce od dvou let. Vyhrála Oaks a Memoriál Rudolfa Deyla, třetí byla v Jarní ceně klisen. V chovu dala i vítězku Ceny zimní královny Zamiru. Bába Stay Behind byla nejlepším potomkem své matky, když byla druhá v Listed na 2000 metrů v Chepstow.

Zamico byl zařazen do chovu v Rabbit Trhový Štěpánov v Pičíně, kde připustil jedinou klisnu.

Působí v Rabbit Trhový Štěpánov v Pičíně

Hodnocení: U nás měl jedničkovou výkonnost a na naše poměry dobrý původ, ale to by pro zařazení do chovu stačit nemělo. Navíc u nás již působí jeho otec s grupovou výkonností.

PŮVOD

 

Zamico vítězí ve Velké jarní ceně – foto Andrea Zavadilová

 

(Ondřej Blahník)