Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Vítězové s nejvyššími kurzy v roce 2022

Vítězové s nejvyššími kurzy v roce 2022
Enfield Grey vyhrál v Pardubcích v kurzu 27:1 - foto Jana Syručková

Jedenáct vítězů s nejvyššími kurzy, které jste mohli hrát v sezóně 2022.

Komentář Ondřeje Blahníka

Trefit vítěze ve skutečně velkém kurzu, takový zážitek si pamatujete dlouho. Já mám v paměti spíš zahraniční vítěze, kde přeci jen vítěz ve velkém kurzu není takovou vzácností. Třeba když jsem hrál v Grand National 2012 Neptune Collongese 41:1. A byl to skutečně vzrušující zážitek, protože o jeho vítězství rozhodla až cílová fotografie. Nikdy nezapomenu ani na Hardy Eustace, který mi v kurzu 34:1 vyhrál své první Champion Hurdle, díky čemuž se ze mě stal jeho velký fanoušek. Ale i u nás jde trefit velký kurz. Ne, nevsadil jsem v Orphee Des Blins 50:1 při její první výhře ve Velké pardubické, ale 35:1 Mormilla, když vyhrál svůj třetí životní start v Karlových Varech. Tehdy to vůbec byl můj den. Akovka Hyacint 12:1, Mormill 35:1 a Raviella 1-2 2:1 byla moje životní výhra.

Pojďme se ale podívat, jací koně v nejvyšších kurzech vyhráli minulý rok. Jde o konečné kurzy, které jsem čerpal ze statistik, které zpracoval Karel Makovský a z nichž přes zimu vytáhneme další zajímavé informace. Skoro polovina vítězů z první jedenáctky s nejvyššími kurzy vyhrála na provinčních drahách ve Slušovicích a Brně. Navíc šlo o první, třetí a čtvrtý nejvyšší kurz. Čtyři z jedenácti nejvyšších kurzů jste mohli trefit v Pardubicích.

(text byl doplněn o Rex Of Thundera, který rozšířil Top 10 na Top 11)

 

Top 11 kurzů 2022

30:1 – CENNÝ MONARCHO (17.9., Slušovice, steeplechase, III. kat.)

Nejvyšší kurz v sezóně! Bylo to 17. září ve Slušovicích v trojkové steeplechase. Cenný Monarcho již na tomto závodišti dvakrát doběhl třetí, ale bylo to v pětkových překážkových dostizích. Před tím to startem byl navíc zadržen v pardubickém krosu, kde v závěru přestal stíhat. Tady ho ale Adam Čmiel v závěrečném okruhu posunul dopředu a v závěru si dokázal první místo udržet.

27:1 – ENFIELD GREY (22.10., Pardubice, proutěnky, IV. kat.)

Enfield Grey začal kariéru loni v pěti letech na rovinách a po dvou třetích místech v pardubických bumperech debutoval na skocích pátým místem ve Slušovicích. V dostihu bylo několik koní s dobrou rovinovou třídou, ale i zkušení proutěnkáři jako Dařbuján a King Of Beaufay, který byl ve třech letech druhý mezi špičkou v Itálii. Ten byl také favoritem dostihu, ale šel po delší pauze a v koncovce Enfield Greyovi podlehl.

25:1 – PRINCE OF LYRA (11.6., Brno, steeplechase, V. kat.)

Prince Of Lyra běhal před tím na rovinách v Polsku, v prvních dvou překážkových dostizích ve Slušovicích to nejprve napálil do navádějícího křídla, v druhém doběhl s odstupem předposlední.  V Brně se však v posledním oblouku dostal do čela a jistě vyhrál.

22:1 – WILD BRAU (23.4., Slušovice, IV. kat., 1800 m)

Takový kurz jen v šestičlenném poli, ale buď to bylo zkrácením distance nebo změnou taktiky, prostě vystřelil z boxů a už ho nikdo nechytil. V dalších startech se mu už takový průběh nepovedl, navíc je problematický ve startovních boxech.

20:1 – POMELLA (8.10., Pardubice, proutěnky, I. kat.)

V Křišťálovém poháru, v jednom z vrcholů pro proutěnkáře, byl favorit kdysi druhý z derby Tcheque King, který se před tím hezky rozběhal v Chuchli. Všechny ale dokonale zaskočila Pomella. Ta již v září ve stejném kurzu porazila Popinjaye a prohrála jen Ho My Godem. Tehdy měla větší váhovou výhodu, ale zas to byl teprve její druhý překážkový start.

20:1 – JELLY DESBOIS (18.9., Karlovy Vary, V. kat., 2000 m)

Jelly Desbois před tímto startem běhal třikrát. Po seznamovacím startu v Chuchli šel na brněnském kolotoči, kde po startu praporkem byl od začátku vzadu, v dalším chuchelském startu zas byl razantně vystrkán na špic. Ve Varech si ale na přední pozici došel sám a na měkčí dráze těžil i z nejnižší váhy v poli.

20:1 – KIFAAYA (1.10., Brno, steeplechase, III. kat.)

Kifaaya kdysi patřil mezi elitní překážkáře a vyhrál Gran Corsa Siepi di Merano. Teď už je ale hodně za zenitem a objíždí provincie. V Brně si ale loni nevedl špatně ani v předešlých startech. Třeba s Ferinem, který tu byl druhý favorit, na jaře prohrál jen o ¾ délky a teď nesl nižší váhu. Doběh to byl těsný a opticky to vypadalo, že vyhrál favorizovaný Turion.

18:1 – REX OF THUNDER (26.6., Velká Chuchle, I. kat., 2400 m)

Rex Of Thunder patřil mezi nejlepší tříleté, ale tohle byl jeho první start v sezóně, když před tím v Bratislavě nevlezl do boxů. Pro specialistu na 2000 metrů měla být trať Zlatého poháru trochu dlouhá a očekávala se jeho neoblíbená měkká dráha. Půda ale díky teplému a slunečnému počasí o derby dnu výrazně vyschla, na což zřejmě sázkový trh zcela nereagoval.

17:1 – DEL REY (21.5., Pardubice, cross country, I. kat.)

Del Rey byl sice rok před tím třetí v Ceně Labe, na startu první kvalifikace na Velkou pardubickou ale přeci jen byli osvědčení harcovníci. Silnou koncovkou však porazil Theohilose, který vypadal, že si jde pro jisté vítězství. Bohužel kvůli zranění se již do konce roku na dráze neobjevil.

17:1 – PIRANIYA (6.8., Pardubice, cross country, IV. kat.)

Piraniya patřila mezi zkušené překážkářky. Běhala v Itálii, Posku a vyhrála i v Bad Harzburgu. V roce 2021 byla čtvrtá v Ceně Laty Brandisové. V prvních dvou startech v sezóně se jí ale moc nevedlo a proběhla tam i změna trenéra. Tady v početné poli závěrečným finišem porazila favorita Wise Rulera.

17:1 – QUENTY (14.5., Slušovice, V. kat., 2200 m)

Qunty rok před tím na stejné dráze i distanci vyhrála. Na jaře však neslavně zkusila překážky a při návratu na roviny skončila ve Slušovicích poslední. Tady s ní ale neměl Pavel Kašný problém přejít brzy do vedení a i přes nejvyšší váhu v poli jistě zvítězit.

VÝSLEDKY 2022